top of page
  • Writer's pictureMia

Sirkus, osa 1

JEEE! ALOITETAANKO?

No aloitetaan. ūüėĽ

Tärkein asia: Jos minun valitsema väri ei tunnu sinun mielestä oikealta, vaihda se sellaiseen, mikä omaasilmääsi miellyttää.

Aluksi pari sanaa langasta, puikoista ja silmukkamäärästä. Eli kuten aiemmin olen kertonut, minä olen valinnut langaksi Novitan 7 Veljestä langan ja bambupuikot kokoa 3,25. Neuloksesta tulee aika tiivis mutta varsinaisesti kireä ei käsialani ole. Olen ottanut tavaksi "löysyttää" tai "venyttää" neulottua riviä aina puikollisen kudottuani. Lanka ei jää kiristämään sillä mahdollisen kireyden huomaa näin heti. En käytä tähän mitenkään tahallisesti aikaa vaan se on tosiaan ihan vain sellainen huomaamaton tapa.

Oma pohkeen ympärykseni on 38cm kireiden farkkujen päältä mitattuna. Olen tehnyt useammat sukat aloittamalla 60 silmukalla ja niistä on tullut sopivat, alkukireyden jälkeen. Jos laitan valmiin sukanvarren littanaksi maata vasten ja mittaan, on yksi puoli 13cm leveä eli ympärysmitta olisi n. 27-28cm. Eli minun neulokseni venyy n. 10 cm. Ja ajan kuluessa enemmänkin.

Koska jalkoja on eri kokoisia ja paksuisia, on vaikeaa sanoa tarkkaan, millä silmukkamäärällä tulisi kenenkin aloittaa mutta mietin kuviot sillä tavalla, että niitä olisi mahdollisimman helppo soveltaa.

Itse aloitan kirjoneuleen 64 silmukalla t√§n√§√§n. Ennen sit√§ kudotaan valepalmikkoresori. Koska resori venyy huomattavasti enemm√§n kuin kirjoneule, riitt√§isi siihen 60 silmukkaa mutta laitan t√§ll√§ kertaa resoriin 65 silmukkaa, jolloin kirjoneuleen alkaessa, minun tarvitsee vain kaventaa yksi silmukka pois. Ajattelin, ett√§ tehd√§√§n sukista arviolta¬†pohkeen yl√§osaan ulottuvat, jolloin pohkeen paksuimmalle kohdalle tulisi n√§ill√§ n√§kymin viel√§ resoria. Ja resoria voit tietysti kutoa niin pitk√§sti¬†kuin haluat! Voit halutessasi lis√§t√§ mallikertoja, esim. yhden raidan lis√§√§. Pitk√§t villikset on ūüíē.

Tässä mahdollisia silmukkamääriä ehdotuksena aloitukseen:

-Resori: 65 silmukkaa, kavennetaan yksi pois, 64 kirjoneuleessa. -Resori: 60 silmukkaa, lisätään neljä, 64 kirjoneuleessa.

-Resori: 60 silmukkaa, jatketaan 60 silmukalla. -Resori: 65 silmukkaa, lisätään kolme, 68 kirjoneuleessa. -Resori: 70 silmukkaa, lisätään kaksi, 72 kirjoneuleessa.

-Resori: 75 silmukkaa, lisätään yksi, 76 kirjoneuleessa.

-Resori: 75 silmukkaa, lisätään viisi, 80 silmukkaa.

Ensimmäinen kuvio on siis jaollinen neljällä.

Jos kudot ohuemmalla langalla, esim. Nallella, kannattaa silmukoita lisätä hieman ohjeeseen vaikka jalan koko olisi sama kuin minulla.

Ja nyt: VALITSE V√ĄRI!

Valitsemasi väri tulee vain sukan suun reunaan "väriksi" eli itse resori kudotaan toisella värillä. Näin:-Luo 65 (tai muu viidellä jaollinen määrä) silmukoita reunavärillä, jaa silmukat neljälle puikolle ja kudo oikein suljettua neulosta neljä kerrosta. 

-Vaihda resorin väriin ja kudo vielä yksi kerros oikeaa. Aloita valepalmikko.

1. krs.: 3 oikein (o), 2 nurin (n). Toista kerros loppuun.

2. krs.: Nosta yksi silmukka kutomatta puikolle, kudo kaksi oikein ja nosta ensimmäisenä nostettu näiden kahden kudotun yli, jolloin puikolle jää kaksi oikein kudottua silmukkaa, kudo kaksi nurin. Toista kerros loppuun.

3. krs.: Kudo 1 o, tee langankierto, 1 o, 2 n. Toista kerros loppuun. (Nyt puikolla on taas oikea määrä silmukoita. Langankierrot tekevät seuraavalla kerroksella reiän kahden oikein kudotun keskelle. Nurjat silmukat tulevat aina päällekkäin jolloin muodostuu resori. Näin näet myös, että olet kutonut oikein.)

4. krs.: 3 o, 2 n. Toista kerros loppuun.

Toista näitä neljää kerrosta haluamasi määrä. Itse kudoin 7 mallikertaa.


Kun resori on haluamasi pituinen, kudo yksi kerros vielä resorin värillä oikeaa. (Rivi 1 kaaviossa) Lisää tai vähennä tällä kierroksella tarvittava silmukkamäärä kirjoneuletta varten.

Yhteens√§ silmukkam√§√§r√§n tulisi olla nelj√§ll√§ jaollinen. Minulla puikoille j√§√§ yhteens√§ 64 silmukkaa. Aloitetaan ensimm√§inen kuvio. Minulla se on kirkkaan vihre√§. Sin√§ voit ottaa sen v√§rin, mik√§ tuntuu hyv√§lt√§ just nyt. ūüíēūüĆą

Kaaviota luetaan alhaalta ylös, oikealta vasemmalle. Vaihda väriä kaavion mukaan aina mieleiseksi.

En julkaise ohjetta joka p√§iv√§, jotta kaikilla olisi aikaa kutoa. Tekemisen pit√§√§ tuntua my√∂s mielekk√§√§lt√§. ūüė䬆Nopeimmat voivat kutoa kahta sukkaa kerralla, mit√§ suosittelen kyll√§ kovasti. Itsell√§ tahtoo j√§√§d√§ toisen sukan kutominen aina v√§h√§n pakkopullaksi sill√§ hommahan on jo kertaalleen n√§hty.¬†ūüėĀ¬†Ja jos olet kutonut v√§hemm√§n, saattaa k√§yd√§ niin, ett√§ sukista tulee v√§h√§n eri kokoiset.¬†

Kun olemme valmiit, teen ohjeen Ravelryyn ladattavaksi hetkeksi, jolloin kaikki halukkaat voivat ladata sen omalle koneelleen tiedostoksi, jos vaikka aika ei ole riitt√§nyt. ūüėä

Yrit√§n auttaa ja vastata kaikille ja pahoittelut, jos en ole huomannut sinun viesti√§si¬†tai¬†kommenttiasi, niit√§ on nimitt√§in aika paljon! Ja t√§m√§ on ihan mahtava juttu! ūüĆł

Huomasin monen kommentoineen, ett√§ j√§nnitt√§√§ kun on ekaa kertaa t√§llaisessa mukana¬†mutta tii√§tk√∂ mit√§? T√§m√§ on eka kerta my√∂s minulle! ūüôÉ

Ihanaa, kun teet t√§m√§n minun kanssani! Kiitos! ūüíē‚ėÄÔłŹ

402 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Opmerkingen


(Kaupallinen yhteistyö)

Osoitteesta

WWW.LANKAPUOTI.COM
löydät monipuolisesti langat ja tarvikkeet käsityöharrastukseen!

Sirkus-klubi 2024

26,90¬†‚ā¨

26,90

Liittymällä jäseneksi saat:

Yhden vaihtuvan villasukkaohjeen joka kuukausi

Kaksi paitaohjetta ja kaksi pipo-ohjetta

Kaikki yhteisneulontaohjeet suoraan sähköpostiin

Pääsyn Sirkus-klubialueelle, mistä voit ladata ohjeet

Saat kk:n ohjeen myös sähköpostiisi kuun vaihteessa.

Myyntilisenssi vuodelle 2024

Jäsenyys on voimassa 31.12.2024 saakka.

bottom of page