• Mia

Sirkus, osa 1

JEEE! ALOITETAANKO?

No aloitetaan. 😻

Tärkein asia: Jos minun valitsema väri ei tunnu sinun mielestä oikealta, vaihda se sellaiseen, mikä omaasilmääsi miellyttää.

Aluksi pari sanaa langasta, puikoista ja silmukkamäärästä. Eli kuten aiemmin olen kertonut, minä olen valinnut langaksi Novitan 7 Veljestä langan ja bambupuikot kokoa 3,25. Neuloksesta tulee aika tiivis mutta varsinaisesti kireä ei käsialani ole. Olen ottanut tavaksi "löysyttää" tai "venyttää" neulottua riviä aina puikollisen kudottuani. Lanka ei jää kiristämään sillä mahdollisen kireyden huomaa näin heti. En käytä tähän mitenkään tahallisesti aikaa vaan se on tosiaan ihan vain sellainen huomaamaton tapa.

Oma pohkeen ympärykseni on 38cm kireiden farkkujen päältä mitattuna. Olen tehnyt useammat sukat aloittamalla 60 silmukalla ja niistä on tullut sopivat, alkukireyden jälkeen. Jos laitan valmiin sukanvarren littanaksi maata vasten ja mittaan, on yksi puoli 13cm leveä eli ympärysmitta olisi n. 27-28cm. Eli minun neulokseni venyy n. 10 cm. Ja ajan kuluessa enemmänkin.

Koska jalkoja on eri kokoisia ja paksuisia, on vaikeaa sanoa tarkkaan, millä silmukkamäärällä tulisi kenenkin aloittaa mutta mietin kuviot sillä tavalla, että niitä olisi mahdollisimman helppo soveltaa.

Itse aloitan kirjoneuleen 64 silmukalla tänään. Ennen sitä kudotaan valepalmikkoresori. Koska resori venyy huomattavasti enemmän kuin kirjoneule, riittäisi siihen 60 silmukkaa mutta laitan tällä kertaa resoriin 65 silmukkaa, jolloin kirjoneuleen alkaessa, minun tarvitsee vain kaventaa yksi silmukka pois. Ajattelin, että tehdään sukista arviolta pohkeen yläosaan ulottuvat, jolloin pohkeen paksuimmalle kohdalle tulisi näillä näkymin vielä resoria. Ja resoria voit tietysti kutoa niin pitkästi kuin haluat! Voit halutessasi lisätä mallikertoja, esim. yhden raidan lisää. Pitkät villikset on 💕.

Tässä mahdollisia silmukkamääriä ehdotuksena aloitukseen:

-Resori: 65 silmukkaa, kavennetaan yksi pois, 64 kirjoneuleessa. -Resori: 60 silmukkaa, lisätään neljä, 64 kirjoneuleessa.

-Resori: 60 silmukkaa, jatketaan 60 silmukalla. -Resori: 65 silmukkaa, lisätään kolme, 68 kirjoneuleessa. -Resori: 70 silmukkaa, lisätään kaksi, 72 kirjoneuleessa.

-Resori: 75 silmukkaa, lisätään yksi, 76 kirjoneuleessa.

-Resori: 75 silmukkaa, lisätään viisi, 80 silmukkaa.

Ensimmäinen kuvio on siis jaollinen neljällä.

Jos kudot ohuemmalla langalla, esim. Nallella, kannattaa silmukoita lisätä hieman ohjeeseen vaikka jalan koko olisi sama kuin minulla.

Ja nyt: VALITSE VÄRI!

Valitsemasi väri tulee vain sukan suun reunaan "väriksi" eli itse resori kudotaan toisella värillä. Näin:-Luo 65 (tai muu viidellä jaollinen määrä) silmukoita reunavärillä, jaa silmukat neljälle puikolle ja kudo oikein suljettua neulosta neljä kerrosta. 

-Vaihda resorin väriin ja kudo vielä yksi kerros oikeaa. Aloita valepalmikko.

1. krs.: 3 oikein (o), 2 nurin (n). Toista kerros loppuun.

2. krs.: Nosta yksi silmukka kutomatta puikolle, kudo kaksi oikein ja nosta ensimmäisenä nostettu näiden kahden kudotun yli, jolloin puikolle jää kaksi oikein kudottua silmukkaa, kudo kaksi nurin. Toista kerros loppuun.

3. krs.: Kudo 1 o, tee langankierto, 1 o, 2 n. Toista kerros loppuun. (Nyt puikolla on taas oikea määrä silmukoita. Langankierrot tekevät seuraavalla kerroksella reiän kahden oikein kudotun keskelle. Nurjat silmukat tulevat aina päällekkäin jolloin muodostuu resori. Näin näet myös, että olet kutonut oikein.)

4. krs.: 3 o, 2 n. Toista kerros loppuun.

Toista näitä neljää kerrosta haluamasi määrä. Itse kudoin 7 mallikertaa.


Kun resori on haluamasi pituinen, kudo yksi kerros vielä resorin värillä oikeaa. (Rivi 1 kaaviossa) Lisää tai vähennä tällä kierroksella tarvittava silmukkamäärä kirjoneuletta varten.

Yhteensä silmukkamäärän tulisi olla neljällä jaollinen. Minulla puikoille jää yhteensä 64 silmukkaa. Aloitetaan ensimmäinen kuvio. Minulla se on kirkkaan vihreä. Sinä voit ottaa sen värin, mikä tuntuu hyvältä just nyt. 💕🌈

Kaaviota luetaan alhaalta ylös, oikealta vasemmalle. Vaihda väriä kaavion mukaan aina mieleiseksi.

En julkaise ohjetta joka päivä, jotta kaikilla olisi aikaa kutoa. Tekemisen pitää tuntua myös mielekkäältä. 😊 Nopeimmat voivat kutoa kahta sukkaa kerralla, mitä suosittelen kyllä kovasti. Itsellä tahtoo jäädä toisen sukan kutominen aina vähän pakkopullaksi sillä hommahan on jo kertaalleen nähty. 😁 Ja jos olet kutonut vähemmän, saattaa käydä niin, että sukista tulee vähän eri kokoiset. 

Kun olemme valmiit, teen ohjeen Ravelryyn ladattavaksi hetkeksi, jolloin kaikki halukkaat voivat ladata sen omalle koneelleen tiedostoksi, jos vaikka aika ei ole riittänyt. 😊

Yritän auttaa ja vastata kaikille ja pahoittelut, jos en ole huomannut sinun viestiäsi tai kommenttiasi, niitä on nimittäin aika paljon! Ja tämä on ihan mahtava juttu! 🌸

Huomasin monen kommentoineen, että jännittää kun on ekaa kertaa tällaisessa mukana mutta tiiätkö mitä? Tämä on eka kerta myös minulle! 🙃

Ihanaa, kun teet tämän minun kanssani! Kiitos! 💕☀️

99 views
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

©2018 proudly created by SullaVikat